Kalendarz

Listopad 2017
P W Ś C P S N
« gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 3350
  • Dzisiaj wizyt: 1
  • Wszystkich komentarzy: 13

Kuchnia marokańska

cucina-marcchina11    Kuchnia marokańska bogata jest w  pachnące

aromatyczne przyprawy. Dania marokańskie – podobnie jak kultura i historia tego kraju –

powstały w wyniku połączenia  wielu zewnętrznych wpływów. Kuchnia marokańska pełna jest ziół i

przypraw, np.: cynamonu, suszonego  imbiru, czosnku, kminku.

Najbardziej dla wszystkich popularny jest Taijn ( tażin) nazywany też  naczyniem ziemi ( w wolnym

tłumaczeniu) , który służy do pieczenia mięs nad rozżarzonym węglem lub drewnem.

Poniżej przedstawię Wam przepisy które, sama robiłam i mogę polecić, bo są naprawdę pyszne, jeśli ktoś

lubi bogactwo przypraw.

Pierwszą  tradycyjną potrawą marokańską jest właśnie couscous , jest dość pracochłonny ale czasami warto poświęcić czas aby go przygotować

Couscous marokański
( dla 4 osób)

składniki:
-1 kg. kuskusu
-600g mięsa wołowego lub jagnięciny
-100g masła
-400g dyni
- 1/2 kg pomidorów ( mogą być z puszki)
-3 średnie cebule
- 100 g rodzynek
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki imbiru
-sól, pieprz
- szafran ( ja robię często bez)
Do garnka  ( czas gotowania w garnku około 2 godz) lub szybkowaru wlewamy olej lub oliwa z oliwek dość sporo , dodajemy kawałki mięsa, pokrojoną cebulę i 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, następnie dodajemy po łyżeczce soli, pieprzu, imbiru i szafranu( jeśli ktoś nie ma nic się nie stanie, ja wtedy dodaję więcej imbiru) i 1 szklankę rosołu ( może być ta z kostki) .
Mięso  przysmażamy na dużym ogniu, następnie dodajemy 1 szkl wody przysmażamy dalej przez jakiś czas i dodajemy ponownie 2 szkl wody.  Po około 15-20 min dodajemy warzywa ( jeśli gotujemy w szybkowarze, jeśli w garnku tradycyjnym po jakiś 30-40 min) Ziemniaki i marchewkę, po 5 min. dodajemy cukinię, dynię, pomidory z puszki, rodzynki.W Maroko bardzo charakterystyczne jest krojenie warzywa na słupki.
PRZYGOTOWANIE KUSKUSU
Tu uwaga, można kuskus przygotować tradycyjnie jak w Maroku, lub wg, przepisu na opakowaniu troszkę ulepszony.
Przesypujemy kuskus do dużej miski , dodajemy sól do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek ; wszystko mieszamy, następnie dodajemy około 2 szkl. wody, ( spryskujemy kuskus wodą, ale ziarno kuskusa nie może pływać w tej wodzie) , mieszamy i pozostawiamy na 10 min, aby ziarno wchłonęło wodę , napęczniało.
Tradycyjnie kuskus przygotowuje się w garnku do gotowania na wodzie tzw. cuscusiera. Gdy woda w garnku się zagotuję na górną część wkładamy kuskus i gotujemy, do momentu , aż zrobi się gęsty. Następnie zdejmujemy z ognia przekładamy do dużej miski ponownie zwilżamy  zimną wodą , mieszamy , i następnie ponownie  przekładamy do cuscusiera ( to wszystko powtarza się 3xw ciągu 30 min)
Moja wersja.
Kuskus również przesypuje do dużej miski , dodaję sól, i zwilżam odrobinę oliwą z oliwek i wodą , tak aby ziarno napęczniało odstawiam na około 10 min.  w Tym czasie gotuję wodę, następnie wrzącą wodę wlewam do  miski gdzie jest kuskus i przykrywam do napęcznienia.
Gotowy już kuskus wykładamy na duży talerz, na środku formujemy ” gniazdo” nakładamy mięso i warzywa, na koniec kuskus polewamy sosem pozostałym w garnku.
Smacznego.

slide_142009102115583455614964_1

 

 

Tajin z rybą

 

Składniki na marynatę:

- sól, czarny pieprz
– kminek, imbir
– słodka papryka
– zgnieciony czosnek
– sok ze świeżej cytryny,
– natka pietruszki oliwa z oliwek
– 2 filety rybne ( jak na 2 osoby)

Ze składników robimy marynatę – w misce mieszamy, marynatę z rybą i pozostawiamy na min godzinę.
Do naczynia tajin lub głęboka patelnia, lub garnek. Wlewamy oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy rybę i na rybę wlewamy pozostałą marynatę.
Następnie na wierzch ryby, układamy ziemniaki ( na 2 osoby daję 2 ziemniaki) 1 marchewkę, 1 paprykę, zielone oliwki, ćwiartki świeżej cytryny,  i na sam wierzch posiekaną pietruszkę.
Rada. Paprykę i pomidora lepiej położyć pod rybę, gdyż ryba może się przypalić a tak pod spodem są warzywa. Czas gotowania około 40-50 min.

Smacznego

10357599_10204155240152624_7884420784429128861_n-300x225

 

 

TAJIN Z MIGDAŁAMI I ŚLIWKAMI

 

Składniki:

-  sól, pieprz, imbir, kurkuma, szafran, cynamon

- 1 duża cebula, ząbek czosnku, suszone śliwki, migdały bez skórki

- oliwa z oliwek, mięso wołowe.

PRZYGOTOWANIE

Siekamy drobno cebulę. Pokrojoną cebulę przekładamy do naczynia taijn lub do garnka, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, dodajemy oliwę z oliwek około 1/2 szklanki; oraz przyprawy wszystkie przyprawy dodajemy po 1 małej łyżeczce, JEDYNIE imbir dodajemy pół łyżeczki. Popalamy palnik i następnie dodajemy kawałki mięsa wołowego

20141206_173550 20141206_174657

Mięso z cebulą i przyprawami , podsmażamy na dużym ogniu. Kiedy mięso się przyrumieni, zmniejszamy ognień, dodajemy szklankę zimnej wody i przykrywamy. Pod przykryciem zostawiamy na około 60-90 min. co jakiś czas mieszamy, aby tajin się nie przypalił, i gdy widzimy, że wody( sosu) jest mało dodajemy wodę ( mięso musi być delikatne, rozpływać się w ustach)

20141206_175027  20141206_175043

Pod koniec gotowania przygotowujemy , migdały i śliwki. Migdały podpiekamy na suchej patelni, do zarumienienia. Następnie bierzemy patelnie, wlewamy 1/5 szkol wody, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę cynamonu, dodajemy suszone śliwki, i je karmelizujemy .

20141206_184744 20141206_191143

Skarmelizowane śliwki, i podprażone migdały  należy przełożyć do gotowego już taijn, na wierzch mięsa. Tak przygotowany taijn jest już gotowy do spożycia.

20141206_192536 20141206_192659

 

BASTILA ( pastila) – wydawać , by się mogło, że to słodkie ciasto. Natomiast, jest to placek z kurczakiem i migdałami, mieszanina smaków słodko- słony, które rozpieszczą Twoje kubki smakowe.

 

Będzie potrzebne około 20 placków brik – my je kupiliśmy w jednym ze sklepów arabskich, zapłaciliśmy 1,5€ za jedną paczkę . Także, myślę że w Polsce też będą dostępne bez problemu.

pasta-brik  brik – takie placki kupiliśmy

images tak wygląda przygotowanie ciasta Brik w domu ( bardzo pracochłonne)

 

Przygotowanie  farszu:

Do garnka wlewamy:

-1/4 szkl oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,

-2 drobno pokrojone cebule,

- 1 pęczek natki pietruszki,

- 1 łyżka soli, pieprzu, kurkumy

- szafran,

- 1/2 łyżki cynamonu

Wszystkie składniki podsmażamy – w między czasie dodajemy około 6 kawałków kurczaka ( udka, pierś, skrzydełka). Mieszamy i przykrywamy na 5 min. po 5 min dodajemy wodę, przykrywamy i pod przykryciem, zastawiamy na około 45 min.

chicken-in-the-pot-3

Ugotowanego kurczaka, wyjmujemy cedzakiem z garnka na talerz, pozostawiamy do wystygnięcia i oddzielamy od kości.

chicken-off-the-bone

Do sosu, powstałego podczas gotowania dodajemy 6 jajek ( my dodaliśmy 3 bo sosu nie było dużo). Jajka bezpośrednio dodajemy do sosu i dość energicznie mieszamy ( musi powstać coś podobnego do konsystencji naszej jajecznicy, dobrze ściętej)

eggs-into-sauce-3

Następnie 250 g. migdałów bez skórki , podprażamy na patelni lub w piekarniku. Jeśli nie mamy migdałów już gotowych bez skórki, w wrzątku gotujemy przez 5min , obieramy ze skórki i podprażamy. Podprażone migdały, mielimy z dodatkiem 5g. cukru pudru i z 5 łyżkami wody różanej  ( dostępna w naszej ofercie)  Kilka migdałów zostawiamy do dekoracji.


http://zlotomaroka-naturalnekosmetyki.blog.pl/menu/woda-z-rozy-damascenskiej/

Do poporcjowanego kurczaka , dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu , mieszamy.

Przygotowujemy tortownicę, na spód kładziemy folię aluminiową,  spód smarujemy rozopionym masłem , każdy placek brik smarujemy masłem w celu ich zlepienia. Na spód tortownicy układamy około 5 placków następnie , układamy placki po bokach. Placki muszą wychodzić poza tortownicę.

maxresdefault

Na spód kładziemy farsz z kurczaka, następnie na wierzch 2 placki brik smarujemy roztopionym masłem, następnie na wierzch , ścięty sos, 2 placki brik smarujemy roztopionym masłem, i na wierzch zmielone migdały, na migdały ponownie 2 placki brik. Następnie , brzegi placków, które wystają poza tortownicę smarujemy , żółtkiem jajka i następnie wszystkie rogi zlepiamy, wierzch przykrywamy kolejnym plackiem brik, smarujemy żółtkiem jajka i zapiekamy w piekarniku, aż ciasto nabierze złotego koloru . Upieczoną Bastile przekładamy na duży talerz, dekorujemy cukrem pudrem i cynamonem oraz migdałami wg. uznania

20141213_221401 20141213_221544  Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>